Елизабет Боуен Кратка биография

Елизабет Боуен Кратка биография

Елизабет Боуен е англо-ирландска писателка. Кавалер на Ордена на Британската империя (1948).

Елизабет Доротея Коул е родена в Хърбърт Плейс, близо до Дъблин, на 7 юни 1899 година . По-късно тя заимства литературния си псевдоним от името на семейното имение.

Първите години от живота си Елизабет живее последователно в Боуенс Корт и Дъблин: тя говори за своите преживявания от детството си във военните мемоари „Седемте зими“ (Седемте зими, 1942 г.).

През 1905 г. Боуен-старши е настанен в психиатрична клиника. По препоръка на лекарите майката отведе дъщеря си в Англия. Веднага след като баща й напусна клиниката, майка й почина от рак: тогава Елизабет беше на 13 г. Това беше труден период, след смъртта на майка си Елизабет започна да заеква и остава заекване за цял живот (това не я спира да излъчва Би Би Си през 50-те години).

След смъртта на майка си Елизабет е отгледана от лелите си. Известно време тя живее в Harpenden Hall, Хартфордшир, след това през 1914 г. тя постъпва в училището на Downe House (окръг Kente). Освен това в тези години тя учи в Централното училище за изкуства и занаяти в Лондон.

След завършване на образованието си Елизабет се връща в Дъблин през 1916 г. и отива да работи във военна болница като медицинска сестра. Две години по-късно тя се завръща в Англия и постъпва в училището на изкуствата на Лондонския окръжен съвет.

През 1923 г. Елизабет Боуен се омъжва за Алън Чарлз Камерън.
Първият разказ за срещи е издаден през 1923 година.
През 1925 г. Боуен се премества в Оксфорд, където пише първите си четири романа: „Хотелът” (1927 г.), „Последният септември” (1929 г.), „Приятели и отношения” (1931 г.), „На север” (1932 г.) , През 1930 г. Елизабет наследява съда на Боуенс, но остава в Англия, често се връща в родината си.

През 1935 г. Елизабет Боуен и съпругът ѝ се завръщат в Лондон и се присъединяват към кръга писатели, известен като Bloomsbury Group. Излезе нейният пети роман „Къщата в Париж“, в който темата за разрушителната природа на любовта, вече започнала, е разработена.

През 1938 г. Боуен публикува най-популярния си роман „Смъртта на сърцето“, чиято героиня, наивен и открит идеалист се изправя срещу членове на собственото си семейство.

По време на Втората световна война Боуен работи като служител в системата за противовъздушна отбрана; тя обаче си сътрудничи с британското министерство на информацията

Един от най-известните романи на Боуен - „Топлината на деня“ (1949 г.), разказва за военните години.

През 1955 г. излиза романът й „Светът на любовта“. През 1960 г. Боуен се завръща в Оксфорд, където създава още два романа „Малките момичета“ (1964) и „Ева Троут“ или „Променящи се сцени“ (1968). За втория от тях, година по-късно, тя получи престижната мемориална награда на Джак Тайт.

Елизабет Боуен почина от рак на белите дробове в Лондон на 22 февруари 1973 г. Погребана е в Корк, Ирландия.

Личният живот на Елизабет Боуен

През 1923 г. Елизабет Боуен се омъжи за шотландския Алън Чарлз Камерън, администратор в образователната система в Оксфорд Сити, който също работи за BBC.

Библиография Елизабет Боуен

романи
Хотелът (1927)
Последният септември (1929 г.)
Приятели и връзки (1931)
„На север“ (1932)
Къщата в Париж (1935)
Смъртта на сърцето (1938)
Топлината на деня (1949)
„Свят на любовта“ (1955 г.)
Малките момичета (1964)
Добрият тигър (1965)
Ева Траут (1968)

книга с разкази
Срещи (1923)
Ан Лий и други истории (1929)
Присъединяване към Чарлз и други истории (1929)
Котешки скокове и други истории (1934)
Партито за великденски яйца (1938 г. в Лондонския Меркурий)
„Виж всички тези рози“ (1941 г.)
„Любовникът на демоните и други истории“ (1945)
„Айви хвана стъпките и други истории“ (1946, САЩ)
Истории на Елизабет Боуен (1959)
„Един ден в мрака и други истории“ (1965)
„Добрият тигър (детска книга, 1965, болен М. Небел, и 1970, болен. Куентин Блейк)
Ирландските истории на Елизабет Боуен (1978)
Събраните истории на Елизабет Боуен (1980)
„Базарът и други истории“ (2008, изд. Алън Хепбърн)
"Айви метна по стъпалата." М .: Известия, 1984 (библиотека на сп. "Чужда литература")

Документална проза, мемоари, есета
Съдът на Боуен (1942 г.)
Седемте зими: Спомени от детството на Дъблин (1942 г.)
Английски новелисти (1942)
Антъни Тролоп: Нов съд (1946)
Защо да пиша: Размяна на мнения между Елизабет Боуен, Греъм Грийн и VS Pritchett (1948)
Събрани впечатления (1950)
Шелбърн (1951)
Време в Рим (1960)
Замислено: Пиеси за писането (1962)
Снимки и разговори (1975)
Черницата (1999).

Добавете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *